Historia

Edicioni 1-2002 3-10 shtator, 2002

Edicioni i parë i Festivalit të Filmit të Kosovës u mbajt nga 3 deri më 10 shtator 2002 në Gjilan. Në konkursin e 23 filmave janë përzgjedhur 7. Në edicionin e parë të festivalit janë paraqitur 7 filma artistikë të gjatë, disa prej të cilëve janë shpërblehur për komponente të ndryshme të filmit.

Edicioni 2-2004 11-17 tetor në Pejë

Edicioni i dytë i Festivalit të Filmit të Kosovës u mbajt nga data 11 deri më 17 tetor 2004 në Pejë, me pjesëmarrjen e disa filmave të punuar në Kosovë, filmave që janë dhënë nga juria profesionale e festivalit, me çmimin "Hyjnesha në Fron", E cila është parashikuar për disa komponentë të filmit të rëndësishëm.

Edicioni i tretë i vitit 2010 Edicioni i tretë i Festivalit të Filmit të Kosovës

"Hyjnesha në Fron" u mbajt më 20-25 nëntor 2010 në Gjilan. Pesë filma u shfaqën në festival në konkurrencë dhe dy të tjera jashta konkurrencës, të cilat paraqitën Kosovën dhe vendet e tjera, si Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina Hercegovina, Kroacia, Maqedonia, Suedia, Zelanda e Re. Pjesë e festivalit ishte gjithashtu një program i veçantë, me filma të shkurtër të prodhuar nga studentët e Fakultetit të Arteve e Universitetit të Prishtinës, që u përmblodhi nën titullin "Kinema në të ardhmen". Filmat në konkurs ishin: "Gomarët e Kufirit" (Kosovë), "Ne dhe Lenini" (Shqipëria), "Zogu i ngordhur në dollap" (Suedia), "Libertas", (Kroaci) dhe "Cirkus Columbia" e Hercegovinë). Ndërkohë, filmat jashtë konkursit u shfaqën "Largimi nga Paskvelija" (Maqedoni) dhe "The Age of Stupid" (Zelanda e Re). Filmi më i mirë u njoftua "Cirkus Columbia" me regji të Danis Tanovicit.

Edicioni i katërt 17-21 Nëntor, 2011
Në festivalin "Hyjnesha në Fron", të cilën e mbajti edicionin e katërt prej 17-21 nëntorit 2011 në Ferizaj, pesëmbëdhjetë filma u shfaqën në stil të gjatë dhe të shkurtër. Me prodhimet e tyre kinematografike, për çmimet e festivalit garuan në Kosovë, Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Turqi, Maqedoni dhe Serbi. Nga pesëmbëdhjetë filma, tetë ishin me gjatësi të gjatë (artistike), ndërsa shtatë të tjerë me tipare të shkurtra. Kishte pesë në filma të gjatë të konkurrencës dhe të gjitha filmat e shkurtër, prodhimet e filmave të rinj kosovarë dhe u shfaqën në programin "Kinema e së ardhmes". Tre filma të tjerë të tjerë të gjatë shfaqeshin jashtë konkurrencës. Jasmila Zbaniç është shpallur më i miri në edicionin e katërt të Festivalit të Filmit të Kosovës "The Goddess in the Throne", Juria profesionale e përbërë nga aktori Enver Petrovci, aktorja Zethana Bahtiri, aktori dhe aktori gazetar Imer Mushkolaj, këngëtari Naser Gjinovci dhe regjisori Ekrem Sopi gjithashtu i dhanë çmime të tjerëve. Kështu, për drejtorin më të mirë u shpërblye Michele Leclerc, drejtor i filmit "Emri i Popullit" (Francë). Ky film gjithashtu fitoi çmimin e aktores më të mirë në rolin episodik që Michelle takoi Moretti. Aktori më i mirë u shpall Jordan Simonov për rolin në filmin "Panku nuk është i vdekur" (Maqedoni), me çmimin për rolin episodik të meshkujve i është dhënë Bruno Shllaku për rolin në filmin "Living" (Shqipëri) . Në kategorinë e filmave të shkurtër, respektivisht në programin "Kinema e së Ardhmes", fituesi ishte filmi i Burim Haliti, "Intervistë". Ndërkohë, juria ka vendosur që një çmim të veçantë për të ndarë ish kryeministrin francez Lionel Jospin, për paraqitjen e tij në filmin "Emri i njerëzve".

Edicioni i pestë 2012
Në festivalin "Hyjnesha në Fron", në të cilën mbajti edicionin e pestë nga 27 deri më 29 dhjetor 2012 në Ferizaj, shfaqën filma të gjatë dhe të shkurtër. Në konkurrim ishin filmat e prodhimit të filmave në regjion dhe ndërkombëtar, dhe filma të shkurtër, që janë prodhime të filmave të rinj kosovarë, të cilët ishin të paraqitur në programin "Kinema e së Ardhmes". Filmi "Soul Kitchen" nga regjisori Fatih Akin (Gjermani) u shpall fitues i edicionit të pestë të Festivalit të Filmit të Kosovës "Hyjnesha në Fron". Gjatë tre ditëve të festivalit, u shfaqën gjithsej tetë filma. Goran u shpërbleu për regjisorin më të mirë Paskaljeviç për filmin "Honeymoons (Shqipëri / Serbi), ndërkohë që ndanë edhe katër shpërblime. Çmimi më i mirë i aktores u takua me aktorin nga Maqedonia, Senko Velinov, për rolin në filmin "Kjo nuk është një film amerikan", ndërsa për Yllka Mujo u shpërblye për rolin më të mirë të gruas ("Honeymoons"). Petar Bozovic u nderua me çmimin special për rolin e tij në këtë film.Në programin e filmit të shkurtër "Kinema për të ardhmen", në mesin e katër filmave të paraqitur, çmimi më i mirë i përkiste filmit "Mulliri" të regjisorit Ilirjan Himaj.

sqAlbanian